Sčítací komisári majú na Podskalke plné ruky práce

20.05.2011 Humenné

Humenné 20. mája (TASR) - Sčítacích komisárov v humenskej lokalite Podskalka čaká pravdepodobne náročnejšia práca ako ich kolegov z iných častí mesta. Okrem roznášania tlačív s údajmi o byte či obyvateľovi predpokladajú, že väčšinu z nich za miestnu rómsku komunitu v týchto dňoch aj osobne vypíšu.
Na Podskalke žije podľa odhadov približne 1600 ľudí prevažne rómskeho pôvodu. \"Majú informácie o tom, že sčítanie obyvateľov domov a bytov prebieha, ale keď sme niektorým ukázali, či by vedeli tlačivo vypísať, tak s tým bol veľký problém,\" podotkol riaditeľ miestnej školy a jeden zo štyroch sčítacích komisárov na Podskalke Norbert Koscelník.
Dodal však, že s vypisovaním tlačív miestnym obyvateľom komisári pomôžu, aby tak zaznamenali do jednotlivých kolónok čo najpresnejšie a najzrozumiteľnejšie informácie. \"Mnohí nechápu zmysel otázok. Niektoré údaje sú technického rázu. Myslím si, že na tých 95 percent budem vypisovať všetky tlačiva sám a to iste platí aj pre ostatných komisárov v tejto lokalite,\" vysvetlil Koscelník.
Vyplňovanie tlačív bude podľa jeho slov náročnejšie aj z iných dôvodov. \"Je tu veľa obyvateľov, ktorí tu bývajú už dlhšie roky, ale trvalý pobyt tu nemajú. Veľa obyvateľov sa prisťahuje, ale veľa ich aj odchádza, čiže je tu veľká migrácia,\" poznamenal. Práve z tohto dôvodu chce sčítanie obyvateľstva na Podskalke realizovať magistrát mesta v budúcnosti niekoľkokrát do roka.
\"Sčítanie urobíme každý tretí mesiac. Teraz začneme, aby sme skutočne vedeli, že koľko ľudí tvrdí, že je tu návšteve a možno tu má trvalý pobyt. Pretože ak to nie je váš občan, nedostávate naňho dane. My ani nevieme, čo tam je, pretože neexistuje takýto záznam na magistráte,\" uviedla v tejto súvislosti primátorka mesta Jana Vaľová (Smer-SD).
 

Vyberte región